Az epilepszia világnapja Február 14.

2023.02.14.
A jeles nap Szent Bálint nevéhez is kötődik, aki nem csak a szerelmesek, hanem az epilepsziások és a lelki betegek védőszentje is. Az epilepszia az agy olyan működési zavara, melynek során elektromos túlműködés alakul ki, bizonyos agysejtek gátlásuk alól felszabadulnak. Ennek következményeként elektromos kisülések, illetve kisülési hullámok keletkeznek melyek tudatzavarban (akár eszméletvesztésben), zavartságban, izomgörcsben, vizelet/széklettartási képtelenségben nyilvánulnak meg.
Tüneti epilepsziáról akkor beszélünk, ha az azt kiváltó ok ismert. Így pl. bizonyos agyi károsodások következtében (agyi sérülés, agyi infarktus), magas lázzal járó állapotokban, fertőzésekben, stb. is kialakulhat epilepsziás roham (tehát a görcsroham nem feltétlenül utal epilepszia betegségre).
Amennyiben a kiváltó ok megszüntethető, újabb roham spontán módon nem feltétlenül keletkezik. Ebből kifolyólag a kezelése is eltér az elsődleges epilepsziaformák kezelésétől. Felmérések szerint a társadalom 1-1,5%-a epilepsziás. Egyszeri epilepsziás rohamot pedig akár 5%-unk elszenved élete során.