A táplálkozás és az immunrendszer kapcsolata

Az utóbbi időben növekedett az általános érdeklődés középpontjába egészségügyi vonatkozásban az immunrendszer, és az immunrendszer támogatásának lehetőségei kerültek.
Számos szokásos és mindennapi, életmódbeli tényező szerepe jelentősebbé vált, mint pl. a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, stresszmentes életmód, rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás.

Az nem kérdéses, hogy a táplálkozásnak igen nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Leginkább azzal tudjuk támogatni immunrendszerünk ha étrendünkben minden úgynevezett makro- és mikrotápanyag szintje megfelelő, hiszen ha hiányállapot lép fel szervezetünk ellenálló képessége romlik, tehát a szervezetünk kevésbé tud védekezni minden betegséggel és fertőzéssel szembe.
Az igazat megvallva nincs egy olyan élelmiszer vagy étrend-kiegészítő sem, amely önmagában elegendő lenne a betegségek meggyógyítására vagy a fertőzések megelőzésére.
A szakirodalmakban a legnagyobb figyelmet a C-, D-, A-, B6-, B12-, E-vitamin és a β-karotin, valamint a szelén és cink kapja, melyek több mechanizmuson keresztül segítik szervezetünk a védekezésben, gyógyulásban.
Vannak olyan időszakok és állapotok (pl. őszi és téli hónapok, betegségek, fokozott stressz, várandósság, betegségek), amikor a szervezetnek a normál mennyiségnél többre van szüksége a fenti ásványi anyagokból és vitaminokból, ilyen esetekben előfordulhat, hogy csupán természetes forrásokból már nem tudjuk fedezni a szervezet szükségletét és ilyenkor étrend-kiegészítők szedése válik szükségessé. Ha immunrendszerünk támogatását nem csak ezekben az időszakokban, hanem általánosan is előtérbe helyezzük, a nagyobb kitettség esetén már egy jobb immunvédekezéssel vágunk bele a veszélyes időszakba és ez előnyünkre válhat.

D-vitamin
Bár a D-vitamin megtalálható kis mennyiségben élelmiszerekben, pl. tejtermékek, tengeri halak, dúsított élelmiszerek (pl. margarinok, vajak, tejtermékek) és a tojássárgában, a bőrben az UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin a szervezet legfőbb D-vitamin forrása. Pontosan ezért javasolt az őszi és téli időszakban a D-vitamin kiegészítés, azonban ennek mennyiségét személyre szabottan kell meghatározni hiszen betegeknek, túlsúllyal rendelkezőknek és időseknek nagyobb a szükséglete a megszokottnál.

C-vitamin
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mellyel kapcsolatban számos kutatás és tanulmány készült, mellyel igazolták szerepét az immunrendszer támogatásában.
Természetes forrásai között szerepel: paprika, citrusfélék, karalábé, káposztafélék és bogyós gyümölcsök, stb. Szintén nagy mennyiségben található meg a petrezselyemzöldben és csipkebogyóban is, azonban mivel ezeket jellemzően kis mennyiségben fogyasztunk alkalmanként nem tekinthetjük jó C-vitamin forrásnak.
A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata alapján csak 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg.
Napjainkban étrend-kiegészítők fogyasztásával több grammnyi C-vitamint is beviszünk. Mennyire szükséges/veszélyes ez? A tolerálható belső beviteli szint 2000mg, azaz 2g – tehát ezen mennyiség bevitele sem járhat negatív következményekkel. Viszont ennél nagyobb mennyiség szedése nem csak felesleges de fokozza a vesekő kialakulásának esélyét is.

Forrás: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_03_d_vitamin.pdf