Az utóbbi időben növekedett az általános érdeklődés középpontjába egészségügyi vonatkozásban az immunrendszer, és az immunrendszer támogatásának lehetőségei kerültek.
Számos szokásos és mindennapi, életmódbeli tényező szerepe jelentősebbé vált, mint pl. a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, stresszmentes életmód, rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás.
Az nem kérdéses, hogy a táplálkozásnak igen nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Leginkább azzal tudjuk támogatni immunrendszerünk ha étrendünkben minden úgynevezett makro- és mikrotápanyag szintje megfelelő, hiszen ha hiányállapot lép fel szervezetünk ellenálló képessége romlik, tehát a szervezetünk kevésbé tud védekezni minden betegséggel és fertőzéssel szembe.
Az igazat megvallva nincs egy olyan élelmiszer vagy étrend-kiegészítő sem, amely önmagában elegendő lenne a betegségek meggyógyítására vagy a fertőzések megelőzésére.
A szakirodalmakban a legnagyobb figyelmet a C-, D-, A-, B6-, B12-, E-vitamin és a β-karotin, valamint a szelén és cink kapja, melyek több mechanizmuson keresztül segítik szervezetünk a védekezésben, gyógyulásban.
Vannak olyan időszakok és állapotok (pl. őszi és téli hónapok, betegségek, fokozott stressz, várandósság, betegségek), amikor a szervezetnek a normál mennyiségnél többre van szüksége a fenti ásványi anyagokból és vitaminokból, ilyen esetekben előfordulhat, hogy csupán természetes forrásokból már nem tudjuk fedezni a szervezet szükségletét és ilyenkor étrend-kiegészítők szedése válik szükségessé. Ha immunrendszerünk támogatását nem csak ezekben az időszakokban, hanem általánosan is előtérbe helyezzük, a nagyobb kitettség esetén már egy jobb immunvédekezéssel vágunk bele a veszélyes időszakba és ez előnyünkre válhat.
D-vitamin
Bár a D-vitamin megtalálható kis mennyiségben élelmiszerekben, pl. tejtermékek, tengeri halak, dúsított élelmiszerek (pl. margarinok, vajak, tejtermékek) és a tojássárgában, a bőrben az UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin a szervezet legfőbb D-vitamin forrása. Pontosan ezért javasolt az őszi és téli időszakban a D-vitamin kiegészítés, azonban ennek mennyiségét személyre szabottan kell meghatározni hiszen betegeknek, túlsúllyal rendelkezőknek és időseknek nagyobb a szükséglete a megszokottnál.
C-vitamin
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mellyel kapcsolatban számos kutatás és tanulmány készült, mellyel igazolták szerepét az immunrendszer támogatásában.
Természetes forrásai között szerepel: paprika, citrusfélék, karalábé, káposztafélék és bogyós gyümölcsök, stb. Szintén nagy mennyiségben található meg a petrezselyemzöldben és csipkebogyóban is, azonban mivel ezeket jellemzően kis mennyiségben fogyasztunk alkalmanként nem tekinthetjük jó C-vitamin forrásnak.
A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata alapján csak 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg.
Napjainkban étrend-kiegészítők fogyasztásával több grammnyi C-vitamint is beviszünk. Mennyire szükséges/veszélyes ez? A tolerálható belső beviteli szint 2000mg, azaz 2g – tehát ezen mennyiség bevitele sem járhat negatív következményekkel. Viszont ennél nagyobb mennyiség szedése nem csak felesleges de fokozza a vesekő kialakulásának esélyét is.