Egészségfejlesztési Iroda nyílik Téten

Egészségfejlesztési Iroda nyílik Téten

 

Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése -népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése c. felhívására (EFOP-1.8.19-17-2017 ) a Téti Kistérségi Gyógyítóház pályázatot nyújtott be, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője támogatásra érdemesnek ítélt.

Ennek értelmében komplex ellátási rendszerrel tudjuk a kistérség egészségügyi színvonalát emelni, amelyben Egészségfejlesztési Irodát befogadó szervezet a Téti Gyógyítóház Közhasznú Nonprofit Kft. kistérségi járóbeteg szakellátó központja mind az orvosi, mind a felszereltségi hátterével biztos alapot ad.

Az Egészségfejlesztési Iroda a Gyógyítóház emeletén kezdi meg működését Dr. Számtartó Zoltán belgyógyász kardiológus főorvos és munkatársai vezetésével, tevékenységüket a Téti Kistérségi Gyógyítóház Közhasznú Nonprofit kft. koordinálja Dr. Nagy Lehel Csaba igazgató főorvos irányításával, így egy helyen történhet a betegségek kezelése, gyógyítása, és a megelőzés is.

Az Egészségfejlesztési Iroda egy „új” szolgáltatási forma amely összekötő kapocsként működik az egészségügyi alapellátás, a szakellátás és az egészségfejlesztési programokat megvalósító szervezetek között.

Az iroda felállításával a kistérség lakosságát megcélzó egészségnevelő programok indulnak annak érdekében hogy tudatosítsuk a lakosságban hogy az egészség megőrzéséért folyamatosan tenni kell. Az iroda ellátási területe a Téti kistérség, de a területen kívülről segítségért hozzánk fordulókat is fogadjuk. A pályázati időszak alatt cca.16 000 személyt szeretnénk megcélozni mindenféle korosztályból. Az irodában folyamatos állapotfelmérés és tanácsadás folyik napi hat órában (Hétfő 12:00-18:00,  Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, 8:00-14:00), ahova elsősorban a még egészséges, egészségüket megőrizni, életmódjukon, rossz szokásaikon változtatni akaró embereket várjuk. Tervezzük, hogy bejárjuk a kistérséget, így a szolgáltatást helyben tudjuk azoknak a lakosoknak is biztosítani, akik anyagi gondok vagy egyéb okok miatt nem tudják az irodát felkeresni. Nemcsak önálló kitelepülésekre készülünk, hanem az adott településen már ismert és népszerű rendezvényekhez való csatlakozásban is gondolkozunk. Fontos, hogy a szolgáltatásainkat bárki igénybe veheti, függetlenül attól, rendelkezik-e egészségbiztosítási kártyával. Az iroda munkatársainak nincs is joguk semmiféle azonosító okmányt elkérni, az adatvédelmi szempontokat, személyiségi jogokat teljes mértékben figyelembe kell venniük. Az állapotfelmérés alapján olyan programokat javasolunk az embereknek, amellyel az egészségük megőrizhető, az esetleges betegeket pedig a megfelelő ellátási helyre tovább irányítjuk. A program része még a szenvedélybetegek és mentálhigiénés problémákkal küzdők önsegítő csoportjának életre hívása, továbbá havonkénti klubfoglalkozások megtartása szív-és érrendszeri betegeknek, cukorbetegeknek, valamint az egészséges táplálkozás és életmód iránt érdeklődőknek. Tervezzük a kistérség településein a lakosság számára az egészséges táplálkozást és a testmozgást ösztönző gyakorlatorientált programok megszervezését. Kiemelten kezeljük a 60 év feletti lakosságot, nekik olyan eseményeket valósítunk meg, amikkel szellemi és testi fittségüket, aktivitásukat sokáig meg tudják őrizni. Fontos része a két éven át tartó és aztán még három éven át fenntartandó projektnek az egészségbiztosítási pénztár által nem támogatott szűrések megvalósítása, és általában véve a szűrővizsgálatok fontosságának tudatosítása a társadalom tagjaiban. Az idősek mellett kiemelt célcsoport a gyerekeké. A kistérség általános iskolai tanulói számára kívánunk előadásokat tartani drog, alkohol, dohányzás, biztonságos szexuális élet, lelki egészség, testi egészség, egészséges táplálkozás, testmozgás témájában.

Végezetül bizonyos programelemek a térség egészségügyi és szociális szakembereit szólítja meg, nekik mentális egészségvédő és kiégést megelőző tréningeket tartunk.

Hisszük, hogy az egészségmegőrzésbe fektetett pénz hosszú távon megtérül. A hihetetlen módon leterhelt alap- és szakellátást ezzel a szolgáltatással tehermentesíthetjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük