A mentális egészség világnapja (október 10.)

A jó mentális egészség létfontosságú az általános egészségünk és jólétünk szempontjából. Világszerte azonban minden nyolcadik ember mentális egészségi problémákkal küzd, ami hatással lehet fizikai egészségükre, jólétükre, másokkal való kapcsolatukra és megélhetésükre.

A lelki egészség zavarának jelei a következők lehetnek: koncentrációs problémák, motiváció hiánya, fokozott érzékenység, közömbösség, személyes higiéné elhanyagolása, alvási szokások megváltozása, más okokkal nem magyarázható étvágybéli változások, környezettől és társas kapcsolatoktól való elidegenedés, ingerlékenység, viselkedési mintázat megváltozása.

Az állandósuló lelki problémák önpusztító magatartáshoz vezethetnek, mely jelentősen növeli az öngyilkosság kockázatát. Éppen ezért fontos a problémák barátokkal való megbeszélése, vagy szakember (pszichológus vagy pszichiáter) segítsége, illetve a telefonos lelkisegély-szolgálat (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége – 06 80 810 600 vagy 116-123 éjjel-nappal hívható és ingyenes) igénybevétele.

A lelki egészség és jóllét elérésnek és megőrzésének alapja az egészséges életmód, melynek legfőbb elemei az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a társas kapcsolatok ápolása, és a szellemi és kulturális feltöltődés.

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ):
https://sos116-123.hu/