A cukorbetegség világnapja (november 14.)

A cukorbetegség világnapja minden évben november 14-én van, Sir Frederick Banting születésnapján, aki 1922-ben Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint.
A diabetes mellitus (cukorbetegség) egy szénhidrát-anyagcsere zavarral járó krónikus betegség, melyen oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, az inzulinhatás elmaradása, illetve bizonyos körülmények között ezek együttes jelenléte.


ISMERD MEG A KOCKÁZATOT, ISMERD MEG A VÁLASZODAT
(2023-as cukorbetegség világnapi program)

Világszerte 10 felnőttből 1 cukorbeteg. Több, mint 90%-uk 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Közel felét még nem diagnosztizálták. Sok esetben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és szövődményei késleltethetők vagy megelőzhetők az egészséges szokások elfogadásával és fenntartásával. A megelőzés a korai diagnózis és az időben történő kezelés támogatása érdekében fontos, hogy ismerjük a kockázatot és a teendőket.

A cukorbetegség klasszikus klinikai tünetei:
– vizelet mennyiségének megnövekedése
– állandó szomjúságérzet és ebből következően a fokozott folyadékbevitel
– egyéb okkal nem megmagyarázható fogyás
– de felléphet: bőrviszketés, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás (utóbbiak már a ketózis tünetei lehetnek), esetleg homályos látás, lábikragörcs, a kézujjak zsibbadása, illetve lassú sebgyógyulás, visszatérő, nehezen gyógyuló fertőzések, súlyos esetben tudatzavar, eszméletvesztés is.

Cukorbetegségre utaló tünetek esetén vércukorszint meghatározás javasolt, de a szénhidrát-anyagcsere zavar stádiumának, a betegség típusának meghatározására további laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek (pl: megfelelően kivitelezett orális glükóztolerancia teszt (OGTT), laboratóriumban, standard módszerrel történő HbA1c érték mérése, antitest kimutatások).

Kezelése:
Egyénre szabott gyógyszeres terápia mellett, a fizikai aktivitás, orvosi táplálkozásterápia (a kezelés módjához , kezelési célokhoz, egyéni igényekhez, jellemzőkhöz és lehetőségekhez igazodóan kialakított étrend, az energia- és szénhidrátbevitel több alkalomra való elosztása).

Források: https://www.neak.gov.hu/sajtoszoba/kozlemenyek_eu_napok/egeszsegugyi_vilagnapok_cukorbetegseg