Koraszülöttek világnapja (november 17.)

A Magyarországon született csecsemők nagyjából 9%-a koraszülött, azaz a terhesség 37. hete előtt jön a világra, vagy az újszülött súlya nem éri el a 2500 grammot.
Kevesen tudják, hogy ma már az 500 grammal született csecsemőknek is esélyük van a túlélésre (amennyiben megkapják az állapotukhoz szükséges ellátást).

A gyermek születése az egyik lepozitívabb, legfontosabb élmény. A túl korai szülés jelentős trauma a családok számára, mely jelentős anyagi terhet jelent sok család számára.
A koraszülés tudatosításának első lépése: a koraszülések aránya nagy mértékben csökkenthető az átfogó tájékoztatás, illetve a jobb kezelés és gondozás révén.

A koraszülés okai:
Általában nem tudjuk mi áll a háttérben. Gyakrabban fordul elő azonban alacsonyan képzett, szegény, rosszul táplált és beteg nők esetében.
A korán elkezdett terhesgondozás alatt kisebb a koraszülés kockázata.

Koraszülés esetén a koraszülött mentőszolgálat feladta a speciális segítségnyújtó intézményekbe (PIC/NIC osztályok) juttatni az újszülöttet. Ehhez az ellátáshoz koraszülött mentőautókra, szállító inkubátorokra és neonatológus szakorvosokra van szükség.
Magyarországon a koraszülött mentést a Koraszülött Mentőszolgálat látja el (https://koraszulottmento.hu/).