Glaukóma világnapja (március 6.)

A zöldhályog (glaucoma) ma a vakság második leggyakoribb oka, becslések szerint jelenleg 80 millió glaukómával élő egyén van a Földön, ezt a számot 2040-re 110 millió fölé várják.

A glaukóma visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz, nem gyógyítható, de szűréssel korán felismerhető, rendszeres orvosi ellenőrzéssel és kezeléssel szinten tartható.
A zöldhályog kialakulásában genetikai faktorok is szerepet játszanak, ezért azokban a családokban, ahol van glaukómás, még fontosabb a szemészeti szűrővizsgálat.

Az elsődleges, nyílt-zugú zöldhályog ritkán jár szem fájdalommal, vagy egyéb szemészeti tünettel, és az okozott látásromlás is sokáig észrevétlen maradhat a beteg számára. Ezért fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat.

Glaukóma szűrésére szemnyomás mérést alkalmaznak, ugyanis maga a betegség a szemben folyamatosan keletkező csarnokvíz termelődése és elvezetődése közötti egyensúly megbomlásából következik, ami a szemnyomás emelkedéséhez vezet.
A diagnosztizált páciensek első körben szemnyomás csökkentő szemcseppet kapnak terápia gyanánt. A cél egy olyan szemnyomás elérése, amely mellett a betegség nem súlyosbodik, vagy csak olyan lassan, hogy a várható élettartamban nem okoz látásromlást.

Bár sokan úgy gondolhatják, hogy a zöldhályog csak idős korban jelentkezik, ez nem így van. A betegség lehet vele született is. Az előfordulás gyakorisága azonban valóban nő korral, ezért különösen a 40 év feletti korosztálynak ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat.

Glaukóma szűrésre a Téti Kistérségi Gyógyítóház Szemészeti szakrendelésén is lehetőség van, szűrővizsgálat céljából forduljon hozzánk bizalommal!