Az alvás világnapja (március 15.)

Az alvás világnapja egy évente megrendezésre kerülő esemény, amely az alvás fontosságára hívja fel a figyelmet az egészség és a jólét szempontjából.

Szakirodalmak szerint ma a lakosság mintegy felét érinti különböző szintű alvászavar (insomnia), melynek csupán töredéke fordul szakorvoshoz problémájával. Többségük különböző öngyógyítási technikákkal próbálkozik (pl. nyugtató, altató, alkohol, stb.) tünetei ellen.
Az insomnia következtében azonban romlik az egyén munkahelyi teljesítő képessége, az emberek több balesetet okoznak és sokkal többször betegednek meg.

A 2024-es alvás világnapjának témája:
“Alvásegyenlőség a globális egészségért”
A világnap témája rámutat az alvás általános egészségben betöltött létfontosságú szerepére, és felhívja a figyelmet a különböző népcsoportok alvás egészségügyében mutatkozó egyenetlenségekre.
A nap platformként szolgál az alvás szakemberek, és az alvásért felelős szervezetek számára világszerte, a jobb alvási szokások, azok népszerűsítése és az alvás, valamint annak egészséggel kapcsolatos, globális problémák kezelését.

Tudta, hogy az alváshiány olyan életveszélyes problémákat okozhat, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a vér oxigénszintjének csökkenése?
Az alvás az élet egyszerű aspektusának tűnhet, de sokkal összetettebb, mint gondolnánk. Az alvás világnapját azért ünnepeljük, hogy felhívjuk a figyelmet a megfelelő alvás fontosságára. Ez a nap a World Sleep Society által szervezett nemzetközi elismerést kapott. Az alvásszakértők szerint “A megfelelő alvás a minden”. Semmilyen nyugtató vagy koffein nem adhat olyan pihenést, amelyet a bőséges mennyiségű alvás adhat a szervezetnek.

Beszéljünk röviden az alvás jelentőségéről:
A jó alvás javítja a hangulatot, az agyi teljesítményt és az egészséget.
A nem megfelelő mennyiségű alvás egészségügyi következményekkel járhat. Test szerte problémákat okozhat az alváshiány, de kiemelkedő szerepe van a stressz, a szorongás és a depresszió kialakulásának szempontjából, de akár súlyos alvászavarok esetében akár magas vérnyomás, szívritmuszavar, immunrendszer gyengülése és hormonháztartás felborulása is bekövetkezhet.

Alapvető tippek a jobb alvásminőségért:
1. Változtasson alvási szokásain, és teremtsen kényelmes környezetet alvóhelyén.
2. Az ágynak szigorúan alvásra kell szolgálnia, nem pedig egyéb tevékenységekre, mint például internetezésre, evésre.
3. Próbálja meg elkerülni a képernyők használatát lefekvés előtt.
4. Ne fogyasszon koffeint legalább 6 órával az ágyba bújás előtt.
5. Tartson fenn egy fix lefekvési rutint, próbáljon meg olyan menetrendet kialakítani és tartani, amely szerint nagyjából ugyanabban az időben tud elaludni.

Források: https://worldsleepday.org/
https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35578113