Down-szindróma világnapja (március 21.)

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre.
A Down-szindróma becsült előfordulási gyakorisága világszerte 1:1000 és 1:1100 élveszületés között van. Évente körülbelül 3000-5000 gyermek születik ezzel a kromoszóma rendellenességgel.

Az egészségügyi ellátáshoz, a korai beavatkozási programokhoz és a befogadó oktatáshoz való megfelelő hozzáférés, valamint a megfelelő kutatás létfontosságú az egyén növekedése és fejlődése szempontjából.

A Down-szindrómával élők életminősége javítható az egészségügyi ellátási szükségleteik kielégítésével, beleértve az egészségügyi szakemberek rendszeres ellenőrzését a mentális és fizikai állapot nyomon követése és az időben történő beavatkozás biztosítása érdekében, legyen az fizioterápia, foglalkozásterápia, logopédia, tanácsadás vagy speciális oktatás. A Down-szindrómás személyek optimális életminőséget érhetnek el a szülői gondoskodás és támogatás, az orvosi útmutatás és a közösségi alapú támogatási rendszerek, például a minden szinten inkluzív oktatás révén. Ez megkönnyíti részvételüket a többségi társadalomban és személyes lehetőségeik kiteljesedését.